Tvoj účet nieje VIP.
Preto sú tvoje funkcie a možnosti značne obmedzené.
Pre aktiváciu VIP klikni sem.

Durdik Pavel - Pet let na Sumatre cro2005(1h08m20s)=90% | SkTorrent.eu

Cz-SkTorrent open Tracker, na volné zdieľanie súborov. Pridajte sa k našej komunite a získajte prístup k tisícom torrentov.

  • vysoká rýchlosť
  • úplne zdarma
  • prevažne Slovenská a Česká scéna
  • ste tu s nami už 10 rokov - Ďakujeme
  • Vitaj Guest (Login) Ako stahovat
    torrenty?
    Torrenty:
    v1 textová
    v2 obrázková
    Ako sa stat
    Uploaderom
    Online
    Filmy
    Forum
    Pravidlá
    SkTSocial
    BitTorrent
    klient
    Meno: Heslo:
    Zaregistrovat
    Po zaregistrovaní mozte volne stahovat
    Zabudol som heslo

    Durdik Pavel - Pet let na Sumatre cro2005(1h08m20s)=90% Názov:Durdik Pavel - Pet let na Sumatre cro2005(1h08m20s)=90% Hodnocení: Stiahnut
    Pozriet Online
    Kategória:Mluvené slovo - Velikost:62.6 MB BitTorrent klient
    Pridaný: Súbory:
    Skontrolován:2022-02-26 Peerov:5 (Seed: 1, Leech: 4)
    Zaner: Uploader:Uvidis, az ked budes
    VIP
    Kúp nám Pivo 1,10€

    Kúp nám Pivo
    Pridaj do zalozky
    Pridaj do zalozky





    UKÁZKA





    Durdik Pavel - Pět let na Sumatře
    čas: (1h08m20s) čro L.P 2005
    účinkují: (Martin Hruška)










    Životopis:
    Používal pseudonymy A. F. Balan, S. J. Larin, S. Larin.
    Pavel Durdík se narodil 23. května 1843 v Hořicích ve velké rodině kloboučníka. O dva roky později se rodina stěhuje do Hradce Králové. Z patnácti dětí (deseti synů a pěti dcer) se postupem času stávají právníci, lékaři, pedagogové, filozofové nebo učitelky, jeden ze synů přebírá otcovo řemeslo. Syn Pavel, budoucí etnograf a cestovatel, nejprve absolvuje hradecké gymnázium a poté odchází studovat medicínu do Prahy.

    V atmosféře doby, kdy doznívá české národní obrození, se Pavel Durdík přidává k větvi slavjanofilské. Vidí v Rusku ochránce Slovanů a směr, kam by se český národ měl zaměřit. Krátce po ukončení studií na pražské medicíně (roku 1868) odjíždí do Ruska. V Jagotíně u Kyjeva se stává osobním lékařem knížete Repnina. Zde také začíná svou publikační činnost. Přispívá do ruských novin o české kultuře a životě. Jeho úvahy jsou mnohdy velmi kritické a útočné, proto začíná používat pseudonym A. F. Balan. Po zkušenostech v Rusku se terčem jeho kritiky stává snílkovské slavjanofilství.

    Upozorňoval na to, že představitelé carského režimu, konzervativní ruská inteligence i pravoslavná církev si slavjanofilství představují vlastně jako zrušení ostatních slovanských národů a jejich pohlcení samoděržavím.

    Z důvodu neplatnosti pražského lékařského diplomu v Rusku se Pavel Durdík podrobuje v Moskvě novým zkouškám, posléze přijímá místo ředitele nemocnice na statcích hraběte Orlova Davydova v Serpuchově u Moskvy. Věnuje se však i studiu ruské literatury a umění. Studie posílá do Národních listů a do Osvěty.

    Ani po návratu do Čech se s posláním řadového lékaře a s poměry doma nedokáže smířit. Ve společnosti, shromažďující se v domě U Halánků, je stržen zápalem Vojty Náprstka po poznání dalekých krajů a zprostředkování poznatků veřejnosti prostřednictvím výstav, článků a přednášek. Je rozhodnut vstoupit do služeb holandských koloniálních vojsk v Holandské Východní Indii (dnešní Indonésii), aby zde působil nejen jako lékař, ale i jako samotným Náprstkem vyškolený etnograf.

    Do Holandské Východní Indie odjíždí koncem roku 1877. Po dvouměsíčním pobytu v Batávii (dnešní Jakarta) je poslán do Padangu na Západní Sumatře. Odtud se přesunuje na bojiště v Acehu na severu Sumatry, kde jako vojenský lékař ošetřuje zraněné v acežsko-holandské válce. Po dobu jednoho roku a šesti měsíců se utváří jeho pohled a názor na nesmyslnou válku, která není ničím jiným, než kořistnickým útokem kolonizující mocnosti na nádhernou zemi s obyvateli, kteří se své svobody nehodlají jen tak vzdát. V korespondenci s Vojtou Náprstkem vyjadřuje porozumění domorodcům, kteří primitivními zbraněmi brání svou zemi a neváhají obětovat vlastní život.
    Postižen těžkou malárií je po osmnácti měsících převezen zpět na Západní Sumatru do pevnosti Fort de Kock, aby se zde vyléčil a poté se opět mohl vrátit a odsloužit na krvavém bojišti dalších šestnáct měsíců. Přestože je Durdík svou prací plně vytížen, všímá si způsobu života místních obyvatel, jejich jazyka a kultury a snaží se i přes válečnou situaci sbírat etnografické předměty, mezi které patří především několik proslulých mečů (klewang), nože (rencong), kopí, štíty, látky atd.

    Po ukončení služby na bojišti je Durdík poslán k vojenské posádce na ostrov Nias u západního pobřeží Sumatry. Po dobu dvou let se zde zabývá životem místního obyvatelstva, dopisuje si s Náprstkem, připravuje materiály pro budoucí publikace a provádí řadu entomologických a etnografických sběrů. Mezi cenné předměty, které jsou uloženy v Náprstkově muzeu, patří například oděvy, ozdoby, hračky, předměty k užití při práci a lovu, nože, štíty, válečné oděvy a velký soubor sošek předků, adu, které jsou významnou součástí niaské kultury a každodenního života.

    S otřeseným zdravím a srdcem oslabeným malárií se po téměř šesti letech vrací Pavel Durdík do Prahy, kde bydlí u své sestry. Lékařskou praxi vykonávat nemusí, finančně je zajištěn. Podniká ještě další dvě krátké cesty, roku 1888 do Ženevy a roku 1894 do Španělska. Občas přednáší, publikuje cestopisné poznatky, literární statě, překlady z ruštiny a dává soustavnější knižní tvar svým poznatkům z ciziny, především ze Sumatry. Vede skromnou korespondenci a v Praze žije spíše osamoceně.

    Později se Pavel Durdík stěhuje do Jaroměře. V září roku 1901 je však náhle raněn mrtvicí, jejímž následkem mu zcela ochrnuje pravá polovina těla. 16. srpna roku 1903 umírá při návštěvě svého přítele v Jaroměři.
    Bibliografie:
    Turgeněv a paní Viardotová (1891), Pět let na Sumatře (1893), Příroda a zvířata na Sumatře (1894), Zápasy s býky - dojmy a obrazy ze Španělska (1896), U lidožroutů (1897), Hrabě Tolstoj a vlastenectví (1897), Láska v tropech (1901), Manželství v tropech (1902), Láska v tropech a u nás (1902). (Založil/a: vladislaus)


    Formát : MP3
    Bit rate mode                            : Constant
    Bit rate                                     : 128 kb/s
    Kanál(y)                                    : 2 kanály
    Sampling rate                            : 44,1 kHz









    Mirou, Hebrejec, hklucka, Zmetek209, Hippies,

    + Pridaj vlastnu verziu tohto torrentu +


    Upozornenie:
    Ziadny zo zobrazených súborov sa nenachádza na tomto serveri. Server slúzi len k síreniu vlastnorucne vytvorených aplikácií, videí, hudby ai. Autori stránok nenesú ziadnu zodpovednost za zverejnené odkazy, komentáre a obsah súborov. Vsetky komentáre, odkazy, súbory ktoré by svojou povahou mohli byt v rozpore zo zákonmi sem vkladáte na vlastnú zodpovednost. Autori stránok si vyhradzujú právo cenzúry odkazov, komentárov príp. súborov, ktoré by svojou povahou mohli byt v rozpore zo zákonmi a dobrými mravmi. Dodrzujte pravidlá!


    No comments...


    Back

    Na serveru se nenalézají zádne soubory. Za odkazy jsou výhradně zodpovědní uzivatelé a návstěvníci tohoto trackeru. Administrátor není zodpovědný za pridaný obsah ani za skody zpusobené uzivateli. Nesmíte pouzívat tuto webovou stránku pro distribuovaní nebo download zádného materiálu pokud nemáte povolení od príslusného vlastníka práv. Uzivatelé jsou zodpovědní za dodrzování těchto pravidel a podmínek. Owner má právo kdykoliv změnit pravidla tohoto trackeru.

    [ Script trval: 0.179 sec. ] - [ GZIP: disabled ]
    Je zhruba 01:50
    sql

    TOPlist